Egy blog az egészséges életmóddal kapcsolatban

EgészségForrás

EgészségForrás

16:8 Időszakos böjt: minden, amit erről a módszerről tudni érdemes!

2024. január 21. - raptor13

Az időszakos böjt (IB) egy diéta, amelyet sokan alkalmaztak a sikeres fogyás és az egészségesebb életmód érdekében. Ez a diéta ahelyett, hogy korlátozná, hogy mit eszel, korlátozza az étkezés idejét, így segít kevesebbet enni, kalóriadeficitet (végső soron fogyást) okozni.

Sok ember számára az időszakos böjt jelenti a választ a testtömeg csökkentésére, miután más diétatípusokkal kevés sikerrel járt. Számos különböző IB protokoll létezik, beleértve a 16:8 módszert is. Az alábbiakban erről lesz szó.

 

Mi az a 16:8 időszakos böjt?


A 16:8-as szakaszos böjt időszakos böjtöt jelent, amely 8 órás étkezési időszakot és 16 órás böjtöt tartalmaz. Ez az egyik legkönnyebben tartható lehetőség, és egy tipikus 16:8-as ütemezés valahogy így néz ki: az első étkezés minden nap délben van (tehát kb. kihagyod a reggelit), az utolsó étkezésnek pedig este 8 óráig be kell fejeződnie.. Aztán böjtölj este 8 órától másnap délig.

Mint minden szakaszos böjtölésnél, a 16:8 módszernél is van lehetőség az étkezési időkeretet a napi tvékenységed szerint kiválasztani. Például, ha inkább reggel eszel szívesen, akkor egyél reggel - viszont akkor korábban van a napi utolsó étkezés.

A 16:8-as böjt általánosságban jó kiindulópont, de egyeseknek meglehetősen nehéz tartani. Ha nehéznek találod, vagy egy kevésbé kihívást jelentő módszerrel szeretnél kezdeni, akkor először próbáld ki a 12 órás böjtöt vagy a 14:10-es módszert, így a szervezet könnyebben szokja meg a hosszú, étkezés nélküli időszakokat.

Mennyi idő után látszódik a 16:8-as időszakos böjt hatása?


A leadott súly mennyisége és a leadási idő a genetikától, a kiindulási súlytól, az életkortól és még sok mástól függ. Ez azt jelenti, hogy minden embernél más és más. Egyesek a 16:8-as szakaszos böjtölés ütemezéséből adódó súlycsökkenést már 2 héten belül észrevehetik, másoknak azonban akár 6 hétbe is beletelhet, amíg észreveszik a különbséget.

Fontos, hogy ne csüggedj el, ha nem észlel azonnali fogyást. Nem ajánlott minden nap vagy akár hetente megmérni magad. A fogyás előrehaladásának észlelése érdekében a rendszeres időközönkénti fényképezés nagyobb valószínűséggel motivál, és jobban mutatja a fejlődést.

Ezenkívül ne feledd, hogy bár a 16:8 módszer segít a fogyásban, számos egyéb egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az emésztés javulását vagy az egészségügyi mutatók javulását, például a jobb vércukorszint-szabályozást, hamarabb észlelheted, mint a súlycsökkenést.

Az étkezési szokások megváltoztatása és a kalóriabevitel csökkentése többet jelent, mint a fogyás – ennek az étkezési módszernek számos olyan előnye van, amelyek kívülről nem láthatóak.

 

A 16:8-as időszakos böjt jó módszer a fogyáshoz?


Igen, a 16:8-as szakaszos böjt módszer nagyszerű módja a fogyásnak. Különösen hasznos azok számára, akik a múltban a napi kalóriamennyiséget számolgatták - sikertelenül. Ez a böjt a kevesebb kalóriabevitelt azzal éri el, hogy az étkezési időszak idejét csökkenti le és nem az ételek mennyiségét vagy fajtáját.

Ráadásul az időszakos böjt módszer önmagában nem diéta, és általában étkezési stílusnak minősül. Ez azt jelenti, hogy életed végéig folytathatod, és elkerülheted a súlygyarapodást, amely gyakran az agresszív fogyókúra után következik be. Ez egy életmód, nem pedig a hagyományos "diétázás" egy formája.

 

Mit ihatsz a 16:8-as böjt étkezésmentes idejében?


A böjt ideje alatt ihatsz vizet és egyéb nulla kalóriatartalmú italokat. Nyugodtan lehet fogyasztani cukrozatlan feketekávét, teát és gyógynövényes teákat is. Fontos, hogy ne törd meg a böjtöt azzal, amit iszol, ezért kulcsfontosságú, hogy kerülj mindent, ami vércukorszint-emelkedést okozhat.

Az időszakos böjt módszerének követői valószínűleg tisztában vannak azzal, hogy kétféle böjt létezik: tiszta böjt és piszkos böjt. Míg a tiszta böjt azt jelenti, hogy a böjt ideje alatt szigorúan kalóriamentes italokat (víz, zöld tea, fekete tea vagy feketekávé) iszol, a piszkos böjt diéta több lehetőséget kínál.

Ha a piszkos böjt mellett döntesz, akkor a böjti időszak alatt olyan italokat is fogyaszthatsz, amelyek nem okoznak vércukorszint-emelkedést, de kalóriát tartalmaznak. Ezek közé tartozik a csontleves, amely kiválóan alkalmas az elektrolitok pótlásához, és a ketobarát italok, például a vajas kávé.

 

A 16:8-as időszakos böjt 5 előnye


Az időszakos böjt számos jótékony hatásáról ismert. Széles körben kutatták, és a kutatás közben tapasztalt előnyök miatt vált népszerűvé. Az alábbiakban részletezzük az időszakos böjt előnyeit, hogy el tudd dönteni, ez az étkezési stílus megfelelő-e számodra, vagy sem.

 

#1 Fogyás

 

Az időszakos böjtről ismert, hogy segít az embereknek a fogyásban, mivel korlátozza, hogy mikor ehet, kalóriahiányt idéz elő, és segít kevesebbet enni. Az étkezési ablak csökkentésével fizikailag nem tud annyit enni, mint általában.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a böjt felgyorsíthatja az anyagcserét. Az anyagcsere vagy az anyagcsere sebessége lényegében az, hogy a szervezet milyen gyorsan égeti el a kalóriákat a szükséges életfolyamatok végrehajtása során.

 

#2 Vércukorszint szabályozás


Az időszakos böjtről úgy gondolják, hogy mind az éhomi inzulint, mind a vércukorszintet csökkenti, ami csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának általános kockázatát. A cukorbetegség ezen formáját az okozza, hogy a szervezet nem reagál megfelelően az inzulinra, és magasabb vércukorszinthez és egyéb szövődményekhez vezet, ha nem kezelik megfelelően.

Ezenkívül, ha már 2-es típusú cukorbetegsége van, akkor a böjt hatékony kezelési eszköz lehet, mivel úgy tapasztalták, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát. Az inzulin iránti érzékenység csökkenése a cukorbetegség kialakulásának egyik tényezője, így ennek fokozása az állapot kezelésében is segíthet.

 

#3 Jobb fókusz


Egyes kutatások azt sugallják, hogy az időszakos böjt javíthatja a kognitív funkciókat és segíthet jobban összpontosítani. Úgy gondolják, hogy vegyi anyagokat szabadít fel az agyban, amelyek segítenek jobban koncentrálni, miközben megóvnak a stressz negatív hatásaitól.

Ezenkívül bizonyíték van arra, hogy a böjt javítja az autofágiát. Ez az a folyamat, amelynek során a sejtek megújulnak és újrahasznosulnak a szervezetben, és általában lelassul az életkor előrehaladtával. Az autofágia csökkenése összefüggésbe hozható a neurodegeneratív betegségekkel, például az Alzheimer-kórral, de a kutatások arra utalnak, hogy a koplalás csökkentheti ezen állapotok kialakulásának kockázatát.

 

# 4 Fokozza az anyagcserét


Már érintettük a jobb anyagcsere sebességének előnyeit a fogyás szempontjából, de a lassú anyagcsere számos anyagcsere-rendellenességgel jár együtt, beleértve a cukorbetegséget, az elhízást, a Wilson-kórt és a mitokondriális betegséget. Ennek az az oka, hogy nagyobb valószínűséggel hízik, ha lassú az anyagcseréje.

Anyagcsere egészsége hihetetlenül fontos az általános egészségi állapotod szempontjából, ezért jó ötlet csökkenteni az anyagcserezavarok kockázatát.

#5 A szív egészségének elősegítése


A szíved szerves része az élednek, és az egészségednek. Vért pumpál a testben, oxigénnel látja el a sejteket, és segít túlélni a mindennapokat, így ha nem működik megfelelően, az nagy problémákhoz vezethet.

 

Szerencsére az időszakos böjtről ismert, hogy nagy hatással van a szív egészségére. Nemcsak a jobb testsúlykezelést támogatja és csökkenti az inzulinérzékenységet a vércukorszint csökkentése érdekében, hanem csökkenti a vérnyomást és pozitív hatással van a koleszterinszintre is.

A vérnyomás, a vércukorszint szabályozása és a vér koleszterinszintje mind a szív egészségének jelzői, és ezek ellenőrzése csökkentheti számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát.

 

A 16:8-as időszakos böjt mellékhatásai

 

Bár a 16:8-as módszer nagyszerű módja lehet a táplálékfelvétel csökkentésének, a fogyásnak és az egészségi állapot javításának, mellékhatásai is lehetnek. Ezek többek közt:

  • Szédülés
  • Extrém éhség
  • Sápadtság
  • Az izomtömeg csökkenése
  • Ingerlékenység
  • Tápanyaghiányok

Lehetséges, hogy mérsékelhed ezeket a negatív hatásokat, ha hidratált maradsz, és odafigyelsz a kiegyensúlyozott étrendre az étkezési időszak alatt, amely sok rostot és fehérjét tartalmaz. Néhány embernek azonban továbbra is teljesen kerülnie kell az időszakos böjtöt.

Akinek olyan állapotban van, amelyet súlyosbíthat a hosszú étkezés nélküli időszak, ne próbálkozzon böjtöléssel, terhesség vagy szoptatás alatt sem ajánlott. Ezen túlmenően, ha evészavara van, vagy korábban étkezési zavart diagnosztizáltak, akkor a böjtdiétákat ne próbáljd ki, mivel azok rendezetlen étkezési szokásokhoz vezethetnek.

Ha szeretnéd kipróbálni a 16:8 módszert, de nem tudod, hogy megfelelő-e a számodra, minden változtatás előtt konzultálj az orvosoddal.

 

A 16:8 időszakos böjt hasznos cukorbetegség esetén?


Számos bizonyíték áll rendelkezésre az időszakos böjt diéta előnyeiről a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára, és gyakran hatékony kezelési eszközként emlegetik, ha megfelelően felügyelt az orvosod által. Úgy gondolják, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát és javítja a vércukorszint szabályozását, mindkettő kulcsfontosságú a cukorbetegség hatékony kezelésében.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára a böjt diétának vannak előnyei, de az ezzel kapcsolatos kutatások nagy részét állatokon végezték, nem embereken. Ha cukorbeteg vagy, és további információra van szükséged, a legjobb, ha beszélsz a háziorvosoddal, vagy a dietetikusoddal, aki bővebb magyarázatot tud adni az ilyen diéta előnyeiről és arról, hogy biztonságos-e a számodra.

A 16:8 módszer lehetséges előnyei a cukorbetegségben a következők lehetnek:

  • Javított inzulinrezisztencia
  • Fokozott vércukorszabályozás
  • Fogyás
  • Alacsonyabb koleszterinszint
  • Növeli a szív egészségét

Forrás: link

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegforras.blog.hu/api/trackback/id/tr2318307803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása